oblicz granicę
karo: Oblicz granicę:
lim n→∞ (3n− √9n2 + 1 )
5 lis 19:18
5 lis 19:26
karo: mam 1 / 3n + √9n2+1 i co dalej?
5 lis 19:37
asdf: a = 3n
b = √9n2 + 1
podstaw do wzoru co napisał +−
pozniej najwieksze potegi przed nawias, co dąży do zera to się wyzeruje i masz wynik
5 lis 19:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
i co dalej

do czego dąży takie wyrażenie
5 lis 19:39
karo: no ja też nie wiem co dalej :c
5 lis 19:41
asdf: | (3n − √9n2 + 1)(3n + √9n2 + 1) | | 9n2 − 9n2 + 1 | |
| = |
| |
| 3n + √9n2 + 1 | | .... | |
5 lis 19:45
asdf: nie wiem czy babola nie mam
5 lis 19:46