matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartośc bezwzględna
Izumi94:
Wyznacz wszystkie wartości parametru 'm' do których równanie (x
2
− 9x − 18)(z − I m I) = 0 ma dokładnie dwa rozwiązania. I m I <−−− wartośc bezwzględna z "m" bardzo proszę o rozpisanie rozwiązania dokładnie
5 lis 19:12
ZKS:
x
2
− 9x − 18 = 0 Δ = 81 + 72
√
Δ
= 3
√
17
9 ± 3
√
17
x =
2
Więc dla
9 ± 3
√
17
9 − 3
√
17
9 + 3
√
17
|m| =
⇒ m = ±
∨ m = ±
2
2
2
będziemy mieli dwa rozwiązania.
5 lis 19:25