zaznacz na osi liczbowej zbiór rozwiazań nierówności: 3*Ix+3I≥3+Ix+3I
evitte: zaznacz na osi liczbowej zbiór rozwiazań nierówności: 3*Ix+3I≥3+Ix+3I
5 lis 18:55
5 lis 18:57
Mati_gg9225535: najpierw ją trzeba rozwiazac

wiec
2 przypadki
1
o x+3≥0 ⋀ 3*(x+3) ≥ 3+(x+3)
2
o x+3<0 ⋀ 3*(−x−3) ≥ 3+(−x−3)
na koncu czesc wspólną
5 lis 18:58
Mati_gg9225535: albo tak jak ZKS proponuje
5 lis 18:58
ZKS:
Przypadki zbędne.
5 lis 18:58
ZKS:
Zresztą jak to zawsze mówię jak kto woli.
5 lis 18:59
evitte: nie ogarniam

bo ja bym to jakoś obliczyła...wszystko na 1 strone itd...
5 lis 18:59
evitte: a czemu 3/2 ?
5 lis 19:00
Mati_gg9225535: tak to od razu rozpisuje i licze

a zanim sie zastanowie to tyle minieczasu ile bym poswiecil
na ich rozwiazanie

tym bardziej ze tu tylko dwa

no ale racja nie zwrocilem uwagi na to
by przenieść to |x+3| na lewo a to sprawę ułatwiło
5 lis 19:00
ZKS:
Skoro nie widać podstawić sobie |x + 3| = t ≥ 0
3t ≥ 3 + t
3t − t ≥ 3
2t ≥ 3
5 lis 19:02
Mati_gg9225535: 3*Ix+3I≥3+Ix+3I
3*|x+3|−|x+3|≥3 (3

− 1

= 2

)
2*|x+3|≥3 // 2
5 lis 19:02
agi: ¦x+3¦<2
4 kwi 19:52
bezendu:
x+3<2 i x+3>−2
x<−1 i x>−5
x∊(−5,−1)
4 kwi 19:55
agi: Zaznacz na osi liczbowej i zapisz w postaci przedzialow rozwiązania nierówności
A=¦3−x¦<2
B=¦x+2¦≥4
4 kwi 19:56
agi: Rozwiąż równanie
A=(x+3)−4=(x−2)(x+2)−7x
4 kwi 20:06
bezendu: @agi załóż nowy temat
4 kwi 20:10
agi: Zaznacz na osi liczbowej i zapisz w postaci przedziałów rozwiązania nierówności
a). [3−x]<2
b). [x+2]≥4
5 kwi 21:11
agi: Zaznacz na osi liczbowej i zapisz w postaci przedziałów rozwiązania nierówności
a). [3−x]<2
b). [x+2]≥4
5 kwi 21:11
krystek:

a)Ix−3I<2⇔x∊(1,5)
5 kwi 21:41
krystek:

Ix+2I≥4⇔x∊(−
∞,−6> U<2,
∞)
5 kwi 21:44