proszę o pomoc. :(
niunia15xD: Ile wody deszczowej spadło na obszar ziemii w kształcie trapezu prostokątnego o podstawach
1.8km i 0.8km oraz wysokości 0.6km, jeżeli grubość warstwy wody wyniosła 3.5mm .? Wynik podaj
w tonach.
14 maj 23:12
♊: pomagam
14 maj 23:14
♊:

Masz obliczyć objętość takiego graniastosłupa.
Wysokość pokazana na niebiesko.
1 Podstawa zaznaczona kolorem szarym
2ga podstawa oznaczona innymi kolorami.
Wymiary podstawy zostały podane tak, żeby było wiadomo które sa które, nie zachowano jednej
jednostki (podstawa wyrazona w decymetrach, ale na to 35 nie starczylo mi miejsca, zeby
zamienic na decymetry)
Jeżeli obliczysz w decymetrach to łatwiej Ci będzie obliczyć tonaż tej wody.
Więc zamień to 3.5 mm na decymetry i do dzieła ! ;
)
14 maj 23:26
niunia15xD: a wzór na co mam użyć.?

ja tego zadania w ogólnie nie rozumie.
14 maj 23:31
♊: Jak już napisałem: "Masz obliczyć objętość takiego graniastosłupa."
Objętość liczysz ze wzoru V=Polepodstawy × wysokość
Pole podstawy to pole tego trapezu.
14 maj 23:36
Eta:
Można i w m
3 , bo
1m3 = 103 dm3= 1000 litrów = 1000kg = 1 tona
3,5 mm = 0,0035 m
V = U(1800 + 800)}{2}*600 * 0,0035 [ m
3]
V = 2600 *300 *0,0035
V= 2600 *3 * 0,35= 78 * 35 = 2 730 m
3 =
2 730 ton
14 maj 23:42
Eta:
Poprawiam zapis:
| | 1800 +800 | |
V= |
| *600 * 0,0035
|
| | 2 | |
wiesz ,że
1dm3 = 1 litr
14 maj 23:44
niunia15xD: V= (a+b) * h
−−−−−−−− * H
2
V = ( 18000+6000) * 0.035
−−−−−−−−−−−−−−−−−− * 0.035
2
V= 18210
−−−−−−− * 0.035 = 9105 * 0.035 = 318.675
2
Tak.?
14 maj 23:46
niunia15xD: tak to już wiem. jeju wielki dizęki. nie dałabym sama rady

14 maj 23:48