Wyznacz liczbę całkowitą równą liczbie
SirPL: Wyznacz liczbę całkowitą równą liczbie √|40√2−57| − √|40√2+57|
5 lis 18:49
irena_1: 40√2+57=25+40√2+32=(5+4√2)2
57−40√2=(5−4√2)2
√|40√2−57|−√40√2+57|=|5−4√2|−|5+4√2|=4√2−5−5−4√2=−10
6 lis 12:33
maniek: Mając równanie |5−4√2|−|5+4√2| nie mozna zapomnieć o rozpatrzeniu 4 przypadków. Więc twoje
rozwiązanie jest poczęści błędne bo nie uwzględniłaś 2 rozwiązania którym jest 10. A dwa
pozostałe równe −8√2 i 8√2 nie spełniałą założeń, tzn że wynik ma być liczbą całkowitą.
16 kwi 16:07