zad
OLA: oblicz odległość punktu A(3,4,5) od prostej l:
x+y+z=0
x−y+z=2
odp: d =
√178/4
jak podstawic do wzoru na odległość prostą l

?
5 lis 18:46
Krzysiek: zamień równanie prostej na równanie parametryczne
policz: [1,1,1]x[1,−1,1] jest wektor kierunkowy prostej
5 lis 19:12
OLA: jak to zamienic na równanie parametryczne?
5 lis 19:14
Krzysiek: równanie parametryczne prostej to:
(x,y,z)=(x0 ,y0 ,z0 )+tv
gdzie v =[1,1,1]x[1,−1,1]
(x0 ,y0 ,z0 ) − punkt należący do prostej
np. (1,−1,0) należy do tej prostej
5 lis 19:18
OLA: czyli
x = 3 + tv
y = 4 + tv
z = 5 + tv
5 lis 19:22
Krzysiek: nie przecież ten punkt A nie należy do tej prostej.
v=[A,B,C]
x=1+At
y=−1Bt
z=Ct
5 lis 19:27
OLA: nie rozumiem
5 lis 23:04