maturalne
Karolina: Jeżeli liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=2x3 + x2 +m, to jaka jest wartość m?
5 lis 18:37
zombi: W(−1)=0
5 lis 18:37
Karolina: ile równa się "m"?
5 lis 18:44
Piotr:
oblicz !
5 lis 18:47
krystek: Zombi zapisał a Ty masz liczyć . Podstaw za x pierwiastek: −1
5 lis 18:47
Karolina: wyszło mi: −1+m
5 lis 18:49
Piotr:
−1+m =0 oblicz m
5 lis 18:51
Karolina: m=1
5 lis 18:51
Piotr:
5 lis 18:53
Karolina: mam jeszcze z kilkoma problem, pomożesz?
5 lis 18:53
Karolina: | | cosα+sinα | |
Jeżeli α jest kątem ostrym oraz tgα=2, to wartość wyrażenia |
| jest równa... |
| | cosα | |
5 lis 18:56
asdf: | | sinx | |
tgx = 2 ⇒ |
| = 2 ⇒ sinx = 2cosx |
| | cosx | |
i podstaw za sinx → 2cosx
5 lis 18:58
ICSP: | cosx + sinx | |
| = 1 + tgx = 2 |
| cosx | |
5 lis 18:59
asdf: trzy
5 lis 19:03
Karolina: wychodzi 3...
5 lis 19:03
Piotr:
1+2=3
5 lis 19:04
Karolina: humanista nie zauważa takich rzeczy od razu, to tak samo jak matematyk który próbuje
zinterpretować wiersz
5 lis 19:07
5 lis 19:09
Karolina:

Wyznacz x, a następnie oblicz pole trójkąta prostokątnego ABC oraz wysokość opuszczoną na
przeciwsprostokątną.
5 lis 19:13
Karolina: z= 2x+3
5 lis 19:14
asdf: x2 + 144 = z2
podstaw i licz
5 lis 19:17
Karolina: Człowiek jest w stanie zrobić wiele, ale sam stawia sobie granice, wmawia sobie "nie jestem w
stanie tego zrobić, to nie dla mnie", a tak na prawdę to tylko jego strach przed czymś go
ogranicza.
ja mam tak z matematyką
5 lis 19:21
Karolina: wychodzi mi coś takiego: −3X
2−12x=−135
5 lis 19:26
asdf: x2 + 144 = 4x2 + 12x + 9
−3x2 − 12x + 135 =0
delta i jazda
5 lis 19:28
asdf: i pamiętaj, że nie ma takiego czegoś jak ujemna odległość
5 lis 19:31
Karolina: √Δ=42
5 lis 19:33
asdf: patrz na znaki
5 lis 19:33
Karolina: ok to liczę dalej...
5 lis 19:33
asdf: jak dalej jak masz źle delte
5 lis 19:36
Karolina: | | 27 | |
x1= −0,1 (a więc odpada) x2= |
| |
| | 144 | |
5 lis 19:37
Piotr:
źle.
−9 , 5
5 lis 19:40
asdf: dobrze masz, sorry
5 lis 19:40
asdf: ale x
1 i x
2 masz źle policzone...podstaw do wzoru:
5 lis 19:41
Karolina: podstawiłam do tego wzoru... b=−12,a więc −b= 12....?
5 lis 19:43
asdf:
5 lis 19:45
Karolina: to co w takim razie mam źle?
5 lis 19:46
asdf: napisz jak to podstawiłaś do wzoru to Ci napisze co źle podstawiłaś, puki co wiem, że wynik
masz zły
5 lis 19:48
Karolina: | | 12+42 | | 54 | | 27 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 288 | | 288 | | 144 | |
5 lis 19:51
Piotr:
a = −3
5 lis 19:52
Karolina: jejuu skąd jato wzięłam

to wszystko przez te niewyraźne notatki
5 lis 19:54
Karolina: czyli = 5
5 lis 19:56
asdf: jak mi posprzątasz pokój to wytłumacze Ci z matmy
5 lis 19:56
Karolina: nie ma sprawy, podaj tylko adres
5 lis 19:57