algebra
Ziomal: Wyznacz wszystkie wartości parametrów a i b dla których wielomian W(x)=x3−21x2+ax+b ma trzy
pierwiastki dodatnie tworzące ciag geometryczny o pierwszym wyrazie x1=3 i sumie 21. Rozwiąż
nierówność W(x)(x−3)>0
5 lis 18:36
Ziomal: 
wie ktos jak to ugryźć?
5 lis 18:44
ZKS:
3 + 3 * q + 3 * q2 = 21
q2 + q − 6 = 0
(q − 2)(q + 3) = 0 ∧ q > 0 ⇒ q = 2
x1 = 3 x2 = 6 x3 = 12
x1x2x3 = −b ⇒ −b = 216 ⇒ b = −216
x1x2 + x1x3 + x2x3 = a ⇒ 18 + 36 + 72 = a ⇒ a = 126
W(x) = x3 − 21x2 + 126x − 216
(x − 3)(x − 6)(x − 12)(x − 3) > 0
(x − 3)2(x − 6)(x − 12) > 0 ⇒ x ∊
Dokończ.
5 lis 18:47
Ziomal: | | d | |
a czy x1*x2*x3 nie powinno równać się − |
|  a nie −b  |
| | a | |
5 lis 18:59
ZKS:
A Ty jaki masz wielomian widać?
5 lis 19:00
ICSP: nie. Dobrze jest
5 lis 19:00
Ziomal: dlaczego −b
5 lis 19:05
Ziomal: osz kurna xD zrozumialem xD sorki juz wiem
5 lis 19:05
Ziomal: nie bardzo wiem skad sie wzielo:(x − 3)(x − 6)(x − 12)(x − 3) > 0
5 lis 19:16
Ziomal: ale wy pomagacie.. łohohohho... jak by nie mozna bylo odrazu czlowiekowi powiedziec co i jak
zeby to zrozumial.
5 lis 19:28
ZKS:
Skoro nie chcesz takiej pomocy możesz stąd iść nikt Cię nie zmusza żebyś tutaj był.
Jeżeli miejsca zerowe wynoszą x1 = 3 oraz x2 = 6 i x3 = 12 to możemy zapisać dany
wielomian w postaci W(x) = (x − 3)(x − 6)(x − 12).
Ogólnie zakładamy że dany wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d posiada trzy pierwiastki
rzeczywiste x1 , x2 i x3 to postać iloczynowa wygląda następująco:
W(x) = (x − x1)(x − x2)(x − x3) [właśnie stąd są wzory Viete'a można je sobie łatwo
wyprowadzić
porównując współczynniki przy odpowiednich potęgach].
5 lis 19:33
ZKS:
Poprawiam:
W(x) = a(x − x1)(x − x2)(x − x3).
5 lis 19:34