| 3π | 3π | |||
sin(2x)=sin( | +2kπ) bo sinx przyjmuję wartość −1 dla argumentu x= | +okres czyli | ||
| 2 | 2 |
| 3π | ||
2x= | ||
| 2 |
| 3π | ||
x= | cały czas pamiętając o okresie | |
| 4 |
"ostre" dziewczyny, więc powiem np. tak :
1+2sinxcosx=0 ⇔ 1+sin2x=0 ⇔ sin2x= −1 ⇔ −sin(π+x)= −1 ⇔
⇔ sin(π+x)= 1 ⇔ π+x= 12π+2kπ ⇔ x= −12+2kπ , k∊C i tyle, a
swoją drogą ciekaw jestem co masz w odpowiedziach . ...
miało być x= −12π+2kπ . ...
Co się z tobą dzieje
w moim rozwiązaniu
mieszczą się wszystkie dla k=±1, ±2 , ... rozwiązania .