prosze o pomoc
emka: Bardzo bym prosila o sparawdzenie jezeli jest zle to o wskazówki gdzie popełaniam bledy
zad.1 uporzadkuj wielomian i podaj jego stopien
2(−6x4+8x−2)−(2x2−4)*(6x2+3x−5)=
=12x4+16x−4−12x4−6x3+10x2+24x2+12x−20=
=−24x4−6x3+34x2+28x−24
st.4
zad.2
(6x4−3x3+2x2−3)−2(4x4+2x3−x2−5x)=−2x4−7x3+4x2+10x−3
zad.3 rozłóż wielomian na czynniki
x3−2x2−2x+4
x2(x−2)−2(x−2)
(x−2)(x−1)(x+1)
x=2lub x=1lub x=−1
zad.4
(x3+7x2+7x−16)/(x−4)=(x2+11x+51)(x−4)+188
5 lis 18:12
emka: bardzo prosze
5 lis 18:34
bezendu1990: źle masz powinno być −24x4−6x3+34x2+28x−24
5 lis 18:40
bezendu1990: rozpiszę Ci −12x4+16x−4−(12x4+6x3−10x2−24x2−12x+20)=
−12x4+16x−4−12x4−6x3+10x2+24x2+12x−20=
−24x4−6x3+34x2+28x−24
5 lis 18:44
bezendu1990: 3 też masz źle
x3−2x2−2x+4
x2(x−2)−2(x−2)
(x−2)(x2−2)
(x−2)(x−√2)(x+√2)
5 lis 18:46
emka: Dziekuje Ci bardzo za pomoc , 2 i 4 dobrze?
5 lis 18:49
bezendu1990: 2 i 4
5 lis 18:50
emka:
5 lis 18:52
bezendu1990: masz jeszcze coś
5 lis 18:52
emka: x4−8X2+16 PO rozłózeniu na czynniki ma postać (x−2)2(x+2)2
5 lis 18:55
emka:
ale tu nie wiem nawet o co chodzi:(
5 lis 18:59
bezendu1990: funkcja wymierna
5 lis 19:22
bezendu1990: poczekaj zrobię to zaraz
5 lis 19:24
bezendu1990: najpierw Df=x∊R\{−1,2}
5 lis 19:33
bezendu1990: | (2x+1)(x+1) | | (3−x)(x−2) | |
| − |
| = |
| (x−2)(x+1) | | (x+1)(x−2) | |
5 lis 19:41
5 lis 19:42
bezendu1990: rozkład
5 lis 19:47
emka: ta dziedzine to zrozumialam. Skad te 7?
5 lis 19:48
bezendu1990: 6+1=7
5 lis 19:50
emka:
5 lis 19:50
emka: Dziekuje Ci bardzo za pomoc

Troche porozwiązuje i chyba bedzie ok

Jeszcze raz wielkie dzieki
5 lis 19:52
bezendu1990: licznik (2x+1)(x+1)−(3−x)(x−2)=
2x2+2x+x+1−(−6+3x−x2+2x)
2x2+2x+x+1+6x−3x+x2−2x=
3x2−2x+7
5 lis 19:55
bezendu1990: spoko tu Ci na dolę rozpisałem licznik żeby rozwiać Twoje wątpliwości
5 lis 19:56
emka: Jesteś wielki dzieki Tobie to zrozumialam

Dość proste to jest
5 lis 19:58
bezendu1990: masz jeszcze coś ?
5 lis 19:59
emka: Nie mam
5 lis 20:26