parametry
henryk: dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania
x2+2mx+2m2−3m=0
jest nawiększa?
wynik powinien wyjść :
na przedziale <0,3> funkcja f(m) osiąga najeiksza wartość m=3.
5 lis 18:09
zombi: x12+x 22=(x1+x2)2−2x1x2 − tego bankowo dostaniesz f. kwadratową, wtedy obliczasz dla
niej (p,q) i masz
5 lis 18:15
zombi: no i wiadomo jeszcze założenie Δ≥0
5 lis 18:15
henryk : nie wyszło
5 lis 18:21
henryk : policzyłem delte najpierw. potem wyszły mi miesca zerowe m1=−3
m2=0. i potem połączyłem to z warunkiem z deltą. i wyszedł zbiór (−∞,−3> suma<0,+∞)
i co dalej ?
5 lis 18:23
zombi: Δ=4m2−4(2m2−3m)≥0 od razu widać, że ramiona w dół i przedział <0, 3>
5 lis 18:29
henryk : a potem co dalej z tym zrobić ?
5 lis 18:35