Pomóżcie z tym zadankiem
Henryk: Liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
P(x)=x2 − 3x+2 jeśli wiadomo, że W(x) z dzielenia przez x−2 daje resztę −7
14 maj 22:27
Eta: Podpowiadam
14 maj 22:32
Eta:
Reszta z dzielenia musi być wielomianem
co najwyżej stopnia pierwszego
więc jest postaci
R(x)= ax +b
więc :
W(1) =0 bo x=1 −−− jest pierw.
W( 2) = −7 −−−− bo daje resztę −7 przy dzieleniu przez ( x −2)
zatem:
a*1 +b = 0
a*2 +b= − 7
więc mamy układ równań z a i b
a +b= 0
2a +b = −7 mnożymy pierwsze równanie przez ( −2)
−2a − 2b = 0
2a +b = −7
−−−−−−−−−−−−−
= −b = −7 => b = 7 więc a +b = 0 => a +7 =0 => a = −7
więc R(x) = ax +b =>
R(x) = −7x +7
14 maj 22:39
Henryk: Dzięki.
14 maj 22:52
Eta:
14 maj 22:53