asyptota
dj : znaleźć asymptotę pionową
| | √x2−9 | |
można to uprościc do f(x)= |
| |
| | x+3 | |
| | 0 | |
limx→−3f(x)= |
| i nie wiem co dalej  |
| | 0 | |
5 lis 18:06
rusek: spróbuj z de'hospitala
5 lis 18:17
dj : a można inaczej bo jeszcze nie mieliśmy
5 lis 18:22
ZKS:
| | x − 3 | | −6 | |
limx → −3− |
| = |
| = −∞ |
| | √x2 − 9 | | 0 | |
5 lis 18:36
rusek: innego pomysłu nie mam myślę że niedługo ktoś ogarnięty Ci odpowie może się da inaczej
ale z de' hospitala jest łatwiej. Liczysz pochodne w liczniku i mianowniku i sprawdzasz do
czego dąży jeżeli znowu wyjdzie Ci (0/0) to liczysz znowu pochodne i tak aż Ci wyjdzie coś
5 lis 18:40