| 1+t2 | t2+t4 | dy | ||||
Wiedząc, że x=√ | i y=√ | . Oblicz pochodną | . | |||
| 1+t4 | 1+t4 | dx |
| dx | 2t(1+t4)−4t3(1+t2) | |||||||||||
= | = | |||||||||||
| dt |
|
| −2t5−4t3+2t | |||||||||||
. | |||||||||||
|
| dy | (2t+4t3)(1+t4)−4t3(t2+t4) | |||||||||||
= | = | |||||||||||
| dt |
|
| −2t5+4t3+2t | |||||||||||
|
| dy | dy/dt | ||
= | =... | ||
| dx | dx/dt |
| |||||||
= | |||||||
|
| −2t5+4t3+2t | 1+t2 | ||||||||||||
= | *U{2√ | {−2t5−4t3+2t}} | |||||||||||
| 1+t4 |
| −2t5+4t3+2t |
| ||||||||||||
= | * | = | |||||||||||
| −2t5−4t3+2t |
| −t4+2t2+1 |
| |||||||||||
* | ||||||||||||
| −t4−2t2+1 |