Oblicz granicę ciągu
Griwen: Oblicz granicę ciągu:
| | 4 * 3n + 2 * 4n | |
an = |
| |
| | 5 * 2n + 4n+2 | |
b
n = n
√2
5 lis 17:46
Maslanek: 4
n przed nawias
lim b
n=
∞
5 lis 17:47
Griwen: bn=n√2 + √2 − √2n2 − n + 1
5 lis 17:47
Griwen: Mógłbyś to rozpisać?
5 lis 17:47
ICSP: a) wyciągnij 4n przed nawias w liczniku i mianowniku
b) n < n√2 − z twierdzenia o dwóch ciągach . lim bn = ∞
5 lis 17:47
Griwen: Nastąpiła zmiana bn przypadkowo wysłałem
5 lis 17:48
Maslanek: To sporo zmienia
| | 2n2−2n2+n−1 | |
bn=n√2 − √2n2−n+1 + √2 = |
| + √2 = |
| | n√2+√2n2−n+1 | |
| | 1 | | 5 | |
lim bn= |
| + √2 = |
| |
| | √2+√2 | | 2√2 | |
5 lis 17:50
Griwen: Co zastosowałeś w Bn skąd ta postać po drugim znaku równa się?
5 lis 17:51
5 lis 17:57