Rozwiąż nierówność
Matematyka: Rozwiąż nierówność:
(x2−9)7(x+4)2<0
5 lis 17:43
Piotr:
w czym problem ?
masz iloczyn − hurra !

wyznacz msc zerowe i jazda
5 lis 17:45
5 lis 17:45
ICSP: x ∊ (−3;3)
5 lis 17:46
Matematyka: ale kurde tam masz do 7 potęgi jak to rokminić a czytałem to o wielomianach, ale nie mogę tego
ruszyć nawet
5 lis 17:50
ICSP: czyli masz problem z ustaleniem czy 7 jest liczbą parzysta czy nieparzystą ?
5 lis 17:51
Piotr:
nie wiem czy mi wolno jak jest
ICSP...
5 lis 17:51
Piotr:
Cześć
ICSP
5 lis 17:52
Matematyka: no nie wiem że to jest liczba nieparzysta
5 lis 17:52
ICSP: no to : (x2 − 9)7 = (x−3)7(x+3)7 obydwa pierwiastki są krotności nieparzystej wiec wykres
bedzie przechodził przez oś OX.
5 lis 17:53
Matematyka: to jest liczba nieparzysta

machnąłem się jak pisałem xD, jak przeczytałem to na stronie to
rozłóż sobie to na czynniki

masakra
5 lis 17:54
ICSP: oo Witaj
Piotrze 
Możesz pisać

Nie pogniewam się
5 lis 17:54
Matematyka: a (x+4)2 miejsca zerowe to 2 i −2 tak?
5 lis 17:55
Piotr:
chyba juz wszystko jasne
5 lis 17:56
ICSP: (x+4)2 = 0 ⇒ x + 4 = 0 ⇒ x = −4
masz więc tryz miejsca zerowe :
x = −4 − dwukrotne
x = −3 − siedmiokrotne
x = 3 − siedmiokrotne
5 lis 17:56
Piotr:
jednak nie jasne

nie −4 i to jest dwukrotny pierwiastek.
5 lis 17:57
Matematyka: dobra mam przedział ale jak będzie wyglądał rysunek bo rozwiązując nierówność muszę mieć
rysunek a nie jestem pewien jak go narysować
5 lis 17:57
ICSP: wielomian jest stopnia parzystego ?
5 lis 17:58
Piotr:
na tej stronie co Ci podalem jest ladnie napisane jak rysowac.
5 lis 17:58
Matematyka: dobra już kumam dzięki za wszelką pomoc

jeb*em się na tym (x+4)
2 ICSP ładnie to rozpisał
dziękuję
5 lis 17:59