równanie trygonometryczne
matusia: Rozwiąż równanie korzystając z tozsamosci trygonometrycznych:
a.) tg (x−π ) sin(x−π)= √2
5 lis 17:40
matusia: mało wyraźnee....
licznk: tg(x−π)
mianownik: sin(x−π)
5 lis 17:46
Saizou : x−π=t
1=cost*
√2
wylicz t i wróć do podstawienia
5 lis 17:50
Maslanek: Po co to głupie t?
5 lis 17:52
Saizou : bo ja tak lubię
5 lis 17:53
matusia: 
nie za bardo rozumiem z tym t.?
5 lis 17:54
ZKS:
Po prostu:
tg(x − π) = tg(−(π − x)) = −tg(π − x) = tg(x)
sin(x − π) = sin(−(π − x)) = −sin(π − x) = −sin(x)
5 lis 18:01
matusia: no dobra,i co mam dalej zrobic.?
5 lis 18:11
ZKS:
A tak w ogóle ustaliłaś dziedzinę?
5 lis 18:15
matusia: sinx−−><−1;1>
tgx−−> R/{x:x=π/2 +kπ}
5 lis 18:17
ZKS:
| | π | |
Jedyne co mogę się zgodzić to akurat aby tg(x) istniał to x ≠ |
| + k * π. |
| | 2 | |
Licz sin(x) ≠ 0.
5 lis 18:23