Trygonometria
Maslanek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 1+sin2(mx)=cosx ma tylko jedno
rozwiązanie.
5 lis 17:37
AC:
cosx=1⇒ x=2k
2π
stąd
| k1 | |
| =2k2 ⇒ m*2k2=k1 gdzie k1; k2∊ C |
| m | |
widać że liczba m musi być niewymierna
i wtedy równość zajdzie tylko gdy k
1=0 i k
2=0
⇒ x=0 dla ∀ m∊(R − Q)
5 lis 17:56
Maslanek: No lajcik.

Ale dlaczego k
1=k
2=0?
5 lis 18:00
AC:
| | k1 | |
bo jeśli k2 ≠0 to wyliczasz m= |
| i wtedy widać liczba m∊Q jest nieskończenie wiele |
| | 2k2 | |
rozwiązań
5 lis 18:06
Maslanek: Fakt.

Dziękować
5 lis 18:08