Jak złożyć funkcję?
bartekcmg: witam! prowadzący zajęcia w mojej grupie powiedział, że aby dokonać złożenia f(g(x)), to Df(x)
musi zawierać się w ZWfg(x) , a żeby zrobić g(f(x)) − to ZWf(x) musi zawierać się w Dg(x)
Czy tak rzeczywiście jest, bo spotkałem się z opiniami, że nie
5 lis 17:18
PW: aby dokonać złożenia f(g(x)), to D f(x) musi zawierać ZW funkcji g(x) , dalsza część
poprawna.
Oczywiście trzeba to rozumieć w taki sposób, że jeśli funkcja wewnętrzna ma zbiór wartości "za
duży", to trzeba ją odpowiednio "okroić". Robimy to przecież za każdym razem wykonując
polecenie "wyznacz dziedzinę", na przykład
f(u) = √u i g(x) = x−1 − złożenie f(g(x) to f(x) = √x−1
Zbiór wartości funkcji g jest "za duży" − zawiera liczby ujemne, a więc dziedzinę funkcji g
odpowiednio ograniczamy, mówiąc: dziedziną jest zbior tych x, dla których g(x)≥0.
6 lis 19:47