monotoniczność i ekstrema
Zuza: Potrzebuję pomocy przy wyznaczaniu przedziałów monotoniczności i ekstremów lokalnych funkcji:
f(x)= 2x
√x2−4x
Robię to tak:
| | 1 | | 1 | | x | |
f'(x)= 2√x2−4x+2x* |
| * |
| = 2√x2−4x+ |
|
|
| | 2 | | √x2−4x | | √x2−4x | |
i co dalej? mogę jakoś wyłączyć ten pierwiastek przed nawias? Bo jak inaczej znaleźć miejsca
zerowe?
5 lis 17:16
krystek: Masz funkcję złożona zapomniałaś o pochodnej "wnętrza"
5 lis 17:21
Zuza: chodzi o to √x2−4x ?
5 lis 17:23
Zuza: już wyszło, dzięki za pomoc
5 lis 17:30