funkcja liniowa
lolers: jak obliczyć miejsce zerowe funkcji linowej y=ax+b ?
5 lis 17:09
Ajtek:
Przyrównać do zera.
5 lis 17:10
lolers: czyli?
5 lis 17:10
Saizou : 0=ax+b i wyliczyć x
5 lis 17:11
Ajtek:
0=ax+b / −b
−b=ax / :a
| | b | |
− |
| =x to jest miejsce zerowe. |
| | a | |
5 lis 17:12
lolers: ok
thx
5 lis 17:12
Ajtek:
Cześć
Saizou 
.
5 lis 17:12
Saizou : witaj Ajtek
5 lis 17:13
lolers: uprasza się o nie spamowanie mojego zadanka
5 lis 17:14
Saizou : to ja dorzucę założenie że a≠0, bo gdy a=0 to mamy funkcję y=b, która ma miejsca zerowe dla b=0
5 lis 17:14