matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja f
Ana:
1
Funkcja F określona jest wzorem f(x)= −
x
2
+bx +1 , x∊R
3
a) dla b=0 rozwiąż nierówność f(x)≥x+1 b)wyznacz wartość współczynnika b, tak aby osią symetrii wykresu funkcji była prosta o równaniu x=6 z góry dziękuję za pomoc
5 lis 17:03
irena_1:
a)
1
−
x
2
+1 ≥ x+1 /*(−3)
3
x
2
−3 ≤ −3x−3 x
2
+3x ≤ 0 x(x+3) ≤ 0 x ∊ <−3; 0> b)
−b
p=
=6
1
2*(−
)
3
2
b=
*6
3
b=4
6 lis 13:54