logarytmy
mary: Wiedząc, że:
a) log5 3 = a, oblicz log5(45√5)
b) log7 2 = b, oblicz log7(563√49)
Zapisz w postaci logarytmu:
a) log3 4 − 2
b) log2 15 + 3
c) 2− log6 3
d) 1+ log7 42 − log7 14
5 lis 17:00
krystek: | | 1 | |
log545+log5√5=log59+log55+ |
| log55 |
| | 2 | |
5 lis 17:04
5 lis 17:04
Ajtek:
Witaj
krystek 
. Możesz zerknąć tutaj
164625, z góry dziękuję

.
5 lis 17:07
mary: a ja jednak nadal proszę o pomoc
5 lis 17:09
krystek: @Ajtek niech napisze wyjściowa funkcję.
5 lis 17:12
krystek: @ mary zapoznaj sie z wzorami i prostymi zadaniami z logarytmów
5 lis 17:14
mary: i tak nic nie rozumiem, jak z 45 i √5 powstało 9 i 5?
5 lis 17:20
mary: bardzo proszę o rozwiązania, chociaż drugiego zadania. jako noga z matematyki byłabym wdzięczna
5 lis 17:27
mary: :(
5 lis 17:43