ciągi
agnieszka: oblicz:−4−45−425+..
14 maj 21:53
Basia: Podpowiam
14 maj 21:59
Basia:
−4, −45, −425,..............................
to ciąg geometryczny, w którym
a1 = −4 q=15
ponieważ |q| = |15| = 15 < 1 istnieje suma nieskończona tego ciagu
S = a1*11−q
podstaw do tego wzoru i policz
14 maj 22:01
kiepski...: mam pytanie

jesli nie jest powiedziane jaki to ciąg to skąd mozna sie dowiedziec jaki to ciąg

bo nie
rozumiem
14 maj 22:03
kiepski...: czasem są zadania na wzorach ogólnych sprawdzic monotonicznosc wiec nie trzeba wiedziec jaki to
ciąg wiadomo warunek a
n+1 − a
n < 0
ale w poleceniu wyżej oblicz to skąd mam wiedziec ze to geo a nie arytmetyczny
14 maj 22:05
Basia: należy się domyślić
.... mówią, że w dalszych wyrazach prawidłowość będzie zachowana
14 maj 22:08
kiepski...: | | a2 | | a4 | |
aha czyli jesli ktos jest nie pewien to wystarczy sprawdzic czy q = |
| = |
| |
| | a1 | | a3 | |
14 maj 22:09
Basia: poza tym widać, że nie jest arytmetyczny
−45 − (−4) = 4−45 = 315
−425 −(−45) = 45−425 = 20−425 = 1625
różnica nie jest stała, iloraz tak czyli ciąg jest geometryczny
14 maj 22:11
Basia: Oczywiście, że tak. Należy sprawdzić.
14 maj 22:12
kiepski...: rozumiem dziekuje
14 maj 22:12
agnieszka: ja obliczyłam ale nie wiem czy wynik jest dobry wyszłol mi −5
15 maj 00:02
Basia: Jest dobrze.
15 maj 00:08