liczbe
aaa: Liczbę 2 / {√3−1} − 1 / √3+1 zapisz w postali a+b√c . mi wychodzi 1 / √3 −1 a w odp.
jest 1,5+0,5 √3 . Co robię źle?
5 lis 17:00
aniabb:
| 2√3+2 | | √3−1 | | √3+3 | |
| − |
| = |
| |
| 3−1 | | 3−1 | | 2 | |
5 lis 17:11
aniabb: pewnie nie usuwasz niewymierności z mianownika
5 lis 17:12
aaa: ale tam ma być 2 dzielone na √3−1 − 1 dzielone na √3+1
5 lis 17:14
aniabb: tak, ale jak usuniesz niewymierność to wychodzi to co napisałam
5 lis 17:14
aaa: sprowadzam to do wspólnego mianownika: (√3−1)(√3+1)
5 lis 17:15
aniabb: | 2 | | 2(√3+1) | | 2√3+2) | |
| = |
| = |
| |
| √3−1 | | (√3−1)(√3+1) | | 3−1 | |
5 lis 17:16
aniabb: albo wspólny
5 lis 17:17