Trzy liczby krotych suma est rowna 21, tworzaciag arytemtyczny. esli od drugiej
Skalman: Trzy liczby krotych suma est rowna 21, tworzaciag arytemtyczny. esli od drugiej z nich
odejmiemy 1, a do trzeciej dodamy 6, to otrzymamy ciag geometryczny. Wyznacz te liczby..
Prosze o jaknajszybsza pomoc, jak zrobic od podstaw to zadanie itp. nic nie kumam nic nie
potrafie z tego zadania

. a jutro na sprawdzianie bd mial podobne zadanie
5 lis 16:36
krystek: a, a+r, a+2r ⇒c arytm
a+a+r+a+2r=21⇒2a+3r=21
a, a+r−1, a+2r+6 ⇒c geom
| a+r−1 | | a+2r+6 | |
| = |
| z def c geom |
| a | | a+r−1 | |
5 lis 16:44
krystek: II sposób
x,y z⇒c arytm
x,y−1, z +6⇒c geom i teraz układ 3 r−nań
x+y+z=21
2y=x+z
(y−1)2=x*(z+6)
____________
5 lis 16:49
Skalman: Dzeki Wielkie
5 lis 16:53