tg x - 2 parzysta czy nie
ricardo: y = tg x − 2
Czy jest to funkcja parzysta czy nieparzysta czy nijaka

i DLACZEGO, bo wychodzi mi, ze
nieparzysta

a mam podane w odpowiedzi, ze nie jest ani taka ani taka.
14 maj 21:09
Bogdan:
Funkcja f(x) jest nieparzysta, ale funkcja f(x) + a, a ∊ R\{0} nie jest parzysta i nie jest
nieparzysta, jej wykres jest przesunięty o a jednostek wzdłuż osi y.
14 maj 21:12
Bogdan:
Poprawiam zapis: funkcja f(x) = tgx + a
14 maj 21:13
Bogdan:
Wykres funkcji f(x) = tgx − 2 nie jest symetryczny względem osi y (czyli nie jest parzysty)
oraz nie jest symetryczny względem początku układu współrzędnych, czyli nie jest
nieparzysty.
14 maj 21:15
ricardo: dzieki wielkie, juz wszystko jasne
14 maj 22:26