Zadanie dla ekonomistów :)
Tomek: Oblicz realną stopę procentową, jeżeli roczna nominalna stopa procentowa lokaty bankowej wynosi
10% i bank kapitalizuje odsetki co kwartał, a roczna stopa inflacji wynosi 6%.
Czy wynik, który wyjdzie to 3.77% ?
5 lis 16:13
XGosiakS:
też mi tak wyszło, ale co z ta kapitalizacja odsetek?
7 lis 21:10
aniabb:
| | (1+0,1/4)4−1 − 0,06 | |
r= |
| = 4,13% |
| | 1+0,06 | |
7 lis 21:30
aniabb: skoro co kwartał to p/4 (procent za kwartał) i do potęgi 4 (bo 4 razy dopisywano odsetki)
7 lis 21:32
ala:
7 lis 22:55
ala: No dobrze ale jaki wzór jest tu stosowany? Rr =R −Ri /1+Ri czy ten wzór Re =(1+r )do potęgi n
−1 czy jeszcze inny wzór?
7 lis 23:01
ania: oba oprocentowanie realne to p
r = (1+p/4)
4 −1
7 lis 23:05
ala: Końcowy wynik to 3.77czy 4. 13? Ten drugi mi nie wychodzi:(
8 lis 17:17
ala: Juz mam dzieki
8 lis 22:41