.
Olaf: zbadaj wzajemne położenie prostych
a) l1: x= − y = −(z+1)
l2: x/2 = y = −z
odp: proste są skośne
b) l1: x+2y−z−3=0
3x−y+z+1=0
l2: 2x+3y−2z−1=0
x+y−2=0
odp: proste są skośne
c) l1: x=2+4t y= −6t z= −1−8t
l2: x=7−6s y=2+9s z=12s
odp: proste są równoległe i d(l1, l2) = √30
5 lis 16:12
Olaf: ktoś ma jakiś pomysł
5 lis 16:35
Krzysiek: a)l1 : x=t
y=−t
z=−1−t
l2 : x=2s
y=s
z=−s
t=2s
−t=s
−1−t=−s
s=0
t=0
−1=0
zatem proste nie mają punktów wspólnych więc są skośne
5 lis 16:38
Olaf: a jak to w przykladzie 2) wyliczyc?
5 lis 16:42
Olaf:
5 lis 17:34