analiza matematyczna
agnieszka: proszę o pomoc:kredyt na mieszkanie w wysokości 78000zł ma być spłacony w równych ratach
miesięcznych przez 15 lat z 12% oprocentowaniem w skali roku w systemie procentu składanego.
oblicz wysokość jednej raty
14 maj 20:54
Basia:
Oblicz wartość, którą trzeba spłacić z wzoru na procent składany i podziel przez 15*12
14 maj 21:45
agnieszka: czy ktoś może podać mi wzór
15 maj 00:16
Basia:
Kn = K(1+p100)n
K − kapitał poczatkowy
K=78000
p − oprocentowanie
p = 12
p100 = 0,12
n − liczba lat
n = 15
ale szczerze mówiąc nie jestem pewna rozwiązania, bo kwota oprocentowana będzie przecież co
miesiąc malała, a wtedy to się strasznie skomplikuje
Nie mam już dzisiaj czasu nad tym myśleć. Może Eta albo Bogdan się zastanowią. A ja zajrzę
jutro.
15 maj 00:25
Basia: Poza tym, po zastanowieniu, nie bardzo rozumiem.
"...z 12% oprocentowaniem w skali roku w systemie procentu składanego."
tzn., że odsetki dodawane są do kwoty zadłużenia ?
I liczone odsetki od odsetek ?
Coś mi się zdaje, że to nielegalne !
15 maj 00:28