funkcje trygonometryczne
ahu8: Dana jest funkcja f(x)=−2IsinxIcosx
−sporządź wykres funkcji gdy x∊<−pi/2 ; 3pi/2>
−znajdź rozwiązania równania f(x)=cosx gdy x∊(0 ; 2pi)
Nawet nie wiem od czego zacząć, proszę o pomoc
5 lis 15:36
krystek: sinx≥0 ⇒x∊<...
to y=−2sinxcosx=−sin2x
sinx<0
to y=−2(−sinxcosx=sin2x
5 lis 15:40
ahu8: czyli, że mam narysować dwie funkcje i z nich odczytać jakby tą wspólną część?
5 lis 15:42
krystek: Masz podany przedział i rysujesz je w odpowiednim przedziale
y=−sin2x gdzie sinx≥0
y=sin2x gdzie sinx<0
drugie masz rozwiazać f(x)=cosx i tutaj masz wspólna częsć.(wspólne rozwiązanie)
5 lis 15:45
ahu8: serdecznie dziękuję! Mam do zrobienia ok. 30 zadań, a już na początku się potykam. Dzięki!
5 lis 15:47
krystek: Najważniejsze ,że chcesz samodzielnie! Powodzenia!
5 lis 15:50