Jak rozwiązać równanie wielominanowe?
Isia: 7 * 3
x+1 − 5
x+2 = 3
x+4 − 5
x+3
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego równania. Z góry bardzo dziękuje
5 lis 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko o wykladniu 3 na jedną stronę ... z wykladnikiem 5 na drugą
5 lis 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyrzuć przed nawias 3
x ... oraz 5
x
dalej już wiesz jak
5 lis 15:11
pigor: ... np. tak : w zbiorze R masz kolejno równania równoważne
7*3x+1−5x+2= 3x+4−5x+3 ⇔ 7*3
x+1−3
x+4= 5
x+2−5
x+3 ⇔
⇔ 3
x+1(7−3
x+4−x−1)= 5
x+1(5
x+2−x−1−5
x+3−x−1) ⇔
⇔ 3
x+1(7−27)= 5
x+1(5−25) / : (−20) ⇔ 3
x+1= 5
x+1 /: 5
x+1 ⇔
| | 3x+1 | | 3 | |
⇔ |
| = 1 ⇔ ( |
| ) x+1= 1 ⇔ x+1=0 ⇔ x= −1 . ... |
| | 5x+1 | | 5 | |
5 lis 15:17
Isia: nie za bardzo... Mógłbyś mi to rozpisać?
5 lis 15:21
Isia: o dziękuje ślicznie
5 lis 15:22
Eta:
pigor dobra dusza

już Ci roztrzaskał
5 lis 15:22
pigor: ... O

dobre to

lubię być właśnie takim dobrym duszkiem , dziękujei
Eta
5 lis 15:39