Sok wyciśnięty ze skórki grejpfruta( o kształcie kuli) to 80% jego objętości. Sokiem tym
zapełniono 2 puchary w kształcie stożka o promieniu podstawy 5cm i wysokości 6cm. Oblicz
średnicę obranego ze skórki grejpfruta.
Vstożka = 13πr2*h = 13π*52*6 = π*25*2 = 50π
Vpucharów= 2*50π=100π
Vkuli = 43πR3
Vsoku = 80%Vkuli = 810*43πR3 = 3230πR3 = 1615πR3
Vsoku = Vstożka
1615πR3 = 100π /:π
u{16}{15R3 = 100 /*15
16R3 = 1500
R3 = 150016 =7508 =3754=125*34=53*343
R=5*√34
średnica=2R= 2*5*√34=5*√32
Czy to tak
a jak zamienic
?
Prosze pomóżcie

!
Zobacz
R3 = U{750}{8
| 3√125*6 | ||
R= | ||
| 3√8 |
| 5*3√6 | ||
to R= | ||
| 2 |
| 53*6 | ||
R3 = 150016 = 7508 = 5*5*5*62*2*2 = | ||
| 23 |
| 5√6 | ||
R = | ||
| 2 |
czyli odp to śred=53√6
a dlaczego mi wysło 5√32 (tak jak u góry
?) 
?

ale Eta popełniłas maluski błąd chyba bo wynik ma byc 5√6−tak pisała Basia
czy nie
ale i tak dzękuję za ogromną pomoc
2R = 5*3√6









Pozdrawiam
.......
Pozdrawiam !