rozłóż na czynniki wyrażenie
evitte: rozłóż na czynniki wyrażenie: x3 − 6x2 + 12x − 8
5 lis 14:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
3 − 3*2x
2 + 3*4x − 2
3 <−−−− coś widzisz
5 lis 14:29
evitte: no 3 się powtarzają
5 lis 14:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
to może inaczej −−− wskazówka: 'wzór skórconego mnożenia'
5 lis 14:30
evitte: a faktycznie (x−2)3 dzięki
5 lis 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
5 lis 14:32
Gustlik: Metoda dla mało spostrzegawczych: Horner + delta.
Ja widzę wzór, ale wielu tego nie zauważy.
Schemat Hornera:
1 −6 12 −8
1 1 −5 7 −1
−1 1 −7 19 −27
2 1 −4 4 0
x=2 jest pierwiastkiem
(x−2)(x
2−4x+4)=0
| | 4 | |
Δ=0, x0= |
| =2 (2−krotny) |
| | 2 | |
(x−2)(x−2)
2=(x−2)
3
5 lis 14:48