.
Letty: prosze o sprawdzenie:
| | −18(x2 − 25)2 + 72x2(x2 − 25) | |
f"(x) = |
|
|
| | (x2 − 25)4 | |
dobrze jest?
5 lis 14:24
konrad: a nie możesz tej drugiej uprościć?
5 lis 14:31
irena_1: Dobrze. Można uprościć:
| | −18(x2−25)+72x2 | | 54x2+450 | |
f"(x)= |
| = |
| |
| | (x2−25)3 | | (x2−25)3 | |
5 lis 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieeeee
nie skracaj z mianownikiem
5 lis 14:33
konrad: a czemuż to
5 lis 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
konrad ... bo jeżeli mianownik jest postaci (x2−25)parzystej to wiesz że jest zawsze
większy od zera i badając znak pochodnej (n'tego rzędu) patrzysz tylko na znak licznika.
jeżeli skróci ... to badając znak i tak musi przemnożyć przez (x2−25) .... a przeważnie
zapomni o tym i wychodzą wtedy głupoty
5 lis 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zapomni ... bo będzie znak badac z postaci 54x2+450 .... czyli z takiej, z której wyznacza
miejsca zerowe
5 lis 14:37
konrad: ale może ona ma polecenie tylko wyznaczenia pochodnej, to wtedy to nie ma to znaczenia
5 lis 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
malo prawdopodobne bo wczesniej wyznaczała asymptoty ... więc czuje tutaj przebieg zmienności
funkcji
5 lis 14:43
konrad: aha
5 lis 14:45