Mam dwa zadania z geometrii w przestrzeni
Goosia: zad 1. Znajdź prostą przechodzącą przez punkt A(0,1,1) i równoległą do prostej l:
2x + y − z + 1 = 0
x + y + z + 2 = 0
odp: l1: x2 = y−1−3 = z−11
zad 2. Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(2,7,−3) i prostą l:
2x + y − z + 3 = 0
x − y + 2z = 0
odp: H: 39x − 6y + 23z + 33 = 0
5 lis 14:10
pigor: .... np. tak :
1) | i j k |
ul= | 2 1 −1 | = 2i−3j+k=
[2,−3,1] − wektor kierunkowy szukanej prostej, więc
| 1 1 1 |
| x−0 | | y−1 | | z−1 | |
| = |
| = |
| − jej równanie kanoniczne przez A=(0,1,1,) i tyle . ... |
| 2 | | −3 | | 1 | |
5 lis 14:50
Ola93: oo, dziekuje Ci bardzo! to było takie łatwe, a ja na opak wszystko liczyłam

a w tym drugim to mam coś zrobić z przedstawieniem parametrycznym ?
5 lis 15:07
pigor: ... a tu można się trochę ...

"narobić" , czego osobiście ...

nie lubię , albo
(co też czynię) skorzystać z równania pęku płaszczyzn, gdzie λ − nieznany parametr
(*)
x−y+2z + λ(2x+y−z+3)= 0 odpowiadający szukanej płaszczyźnie taki, że
A=(2,7,−3)
| | 11 | |
do niej należy, czyli 2−7−6 +λ (4+7+3+3)= 0 ⇔ −11+17λ= 0 ⇔ λ= |
| , zatem z (*) |
| | 17 | |
x−y+2z +
1117 (2x+y−z+3)= 0 /*17 ⇔ 17x−17y+34z +22x+11y−11z+33= 0 ⇔
⇔
39x−6y+23z+33= 0 − szukane
równanie płaszczyzny ... i tyle . ...
5 lis 15:32
AS: Zad 2
Jeden punkt jest dany: A(2,7,−3)
Znajduję dwa dalsze punkty leżące na krawędzi
dla z = 0 mam układ równań 2*x + y = −3 i x − y = 0
rozwiązaniem x = −1 , y = −1 . drugi punkt B (−1,−1,0)
dla z = 3 mam układ równań 2*x + y = 0 i x − y = −6
rozwiązaniem x = −2 , y = 4 . trzeci punkt C (−2,4,3)
Równanie płaszczyzny przez trzy punkty
| x y z 1 |
|x1 y1 z1 1 | = 0
|x2 y2 z2 1 |
|x3 y3 z3 1|
po wyliczeniu 39*x + 6*y + 23*z + 33 = 0
5 lis 15:32
AS: Poprawka − po wyliczeniu 39*x − 6*y + 23*z + 33 = 0
5 lis 15:41
Ola93: Pigor = a czy parametr nie powinien stac tez przy pierwszym równaniu?
5 lis 18:21
pigor: ... mógłby − jak kto lubi − tylko po co ? : ja sprawę uprościłem , po prostu
np.
| | β | |
α(.... )+ β(.....)= 0 /:α≠0 ⇔ (....)+ |
| ( ....)= 0 ⇔ (...)+ λ(....)= 0 . ... |
| | α | |
5 lis 20:16