Zadanie z geometrii
Ola93: Napisac równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(1,4,2) i ⊥ do prostej l:
x−2y=1
2x+z=3
odpowiedź powinna być: 2x+y−4z+2=0
5 lis 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
byłas na ćwiczeniach

widzialas jak to się robi
5 lis 14:02
Ola93: no wlasnie nie, pani dala nam zadania do zrobienia i musze robic bo mam kolokwium, a ja mam
tylko same wzory i nie wiem co i jak.. zawsze byłam noga z matmy, do tego nikt mi tego nie
tłumaczy
5 lis 14:11
Ola93: ?
5 lis 15:23
Krzysiek: wektor równoległy do prostej l, to n=[1,−2,0]x[2,0,1]
więc wystarczy policzyć ten iloczyn wektorowy i podstawić do wzoru na równanie płaszczyzny
5 lis 15:40
Ola93: ok dziekuje
5 lis 15:43
pigor: ... oczywiście znajdziesz w ten sposób wektor [A,B,C] i podstawisz najlepiej do równania
A(x−1)+B(y−4)+C(z−2)=0; wykonasz mnożenie przez nawiasy, zredukujesz i masz swoje równanie
5 lis 15:47
Ola93: a jak policzyłeś ten wektor równoległy do prostej l

?
5 lis 18:06
5 lis 19:06
Ola93: dalej nie wiem
5 lis 23:02