Pochodna
Zuza: Wyznaczyć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji (x−2)*e
1x−2
No więc robię to tak:
f'(x) = (x−2)'*e
1x−2+ (x−2)*(e
1x−2)' =
=e
1x−2+(x−2)*e
1x−2*(
1x−2)'=
| | 1 | |
=e1x−2+(x−2)*e1x−2*(− |
| )=
|
| | (x−2)2 | |
D=R−{2}
| | 1 | | 1 | |
F'(x)=0⇔e1x−2*( 1− |
| )=0⇔ 1− |
| =0⇔x=3
|
| | x−2 | | x−2 | |
następnie robię przedziały:
x: (−∞,2) , 2, (2,3), 3, (3,+∞)
f'(x) + brak + 0 −
f(x) rośnie brak rośnie max. lok. maleje
Może ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłam?
5 lis 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 ... dziedzina
5 lis 13:58
Zuza: Dziedzine mam R − {2}
5 lis 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólnie wyglada dobrze
może jeszcze wyznaczenie f(3) (czyli wartości funkcji w maksimum lokalnym) i to by było na
tyle
5 lis 14:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
chwila ... niee
jest źle
5 lis 14:04
Zuza: Gdzieś jest błąd bo w odpowiedziach jest że funkcja rośnie w przedziałach (−∞,2), (3,+∞∞),
maleje (2,3) i w 3 jest minimum lokalne

Sprawdzalam kilka razy ale nie wiem co jest źle
5 lis 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x−3)(x−2) = 0
i z takiej postaci wyznaczasz przedziały, kiedy pochodna większa a kiedy mniejsza od zera

przykład ... x= 1 ... według Twojego rozwiązania f'(2.5) > 0 ... a przecież wychodzi:
5 lis 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest −e
2.5
5 lis 14:07
Zuza: Aaaa

Dziękuje
5 lis 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest powód dla którego zalecam NIGDY nie skracać w pochodnej mianownika.
Mianownik przeważnie będzie w postaci 'coś'parzystej czyli znasz jego znak i możesz ów
mianownik 'olać'
5 lis 14:12
Zuza: Jeszcze jeden przykład.
D: x<1
| | 1 | | 1 | |
= |
| *(−1)−x= − |
| −x
|
| | 1−x | | 1−x | |
| | 1 | | −x−x(1−x) | | −x−x+X2 | | x2−2x | |
f'(x)=0⇔− |
| −x=0⇔ |
| =0⇔ |
| =0⇔ |
| =0⇔ |
| | 1−x | | (1−x)x | | (1−x)x | | (1−x)x | |
I znowu mam gdzieś błąd

Pomożesz?
5 lis 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | −1 −x(1−x) | | −1 −x + x2 | |
− |
| −x = |
| = |
| ... i co dalej  |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
5 lis 14:32
Zuza: a dlaczego taki mianownik?
5 lis 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
wspólny mianownik

jaki jest wspólny mianownik licz:
| 1 | |
| i 2  |
| 3 | |
5 lis 14:40
5 lis 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
no własnie
| | 1 | |
więc przy |
| oraz x ... jaki będzie wspólny mianownik  |
| | 1−x | |
5 lis 14:46
5 lis 14:48
5 lis 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i wracaj do tego co liczyłaś
czyli do f'(x)
5 lis 14:53
Zuza: | | 1−√5 | | 1+√5 | |
Wyszły mi miejsca zerowe takie: 1, |
| , |
|
|
| | 2 | | 2 | |
I mam pytanie− czy pomocniczy wykres zaczynam rysować od góry z prawej strony od 1 czy od
| | 1+√5 | |
|
| ? bo ten ułamek nie należy do dziedziny i nie wiem.. |
| | 2 | |
5 lis 14:55
Zuza: ?
5 lis 15:42
Zuza:
5 lis 16:12