.
Letty: mam taką granice obliczyć:
i teraz nie jestem pewna czy dobrze to robie. Licze prawostronną granicę :
| | x2 − 16 | |
limx→4 |
| = wychodzi mi w liczniku 0 po dodatniej stronie a w mianowniku − |
| | x2 − 25 | |
9 czyli że granicą jest −∞ ?
a lewostronna: w liczniku 0 po ujemnej a w mianowniku − 9 czyli granica jest + ∞.
dobrze tak jest?
5 lis 13:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
po pierwsze ,,, nie potrzebujesz liczyć lewo i prawostronnej granicy jeżeli nie masz sytuacji
| | stała | |
(po podstawieniu punktu w jakim badasz granicę): [ |
| ] |
| | 0 | |
| | 0 | |
zauważ, że |
| = 0 po prostu ... to nie jest żaden symbol nieoznaczony czy coś w tym |
| | −9 | |
guście
5 lis 13:45
loitzl9006:
źle
Nie musisz rozważać prawo− i lewostronnej bo mianownik Ci się nie zeruje dla czwórki
| | x2−16 | |
granica funkcji f(x)= |
| w punkcie x=4 to po prostu f(4) i tyle. |
| | x2−25 | |
5 lis 13:46
Letty: bo liczyłam asymptote pionowa tej funkcji więc brałam pod uwagę te liczby które sa poza
dziedzina D=R/{−4,4} i teraz jak licze tą symptotę pionową i granica mi wyszła 0 to już nie
wiem czy jest ta asymptota x = 4 czy jej nie ma?
5 lis 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie .. nie ma
asymptota pionowa istnieje tylko gdy któraś z granic (lewo i/lub prawo stronna) wyjdzie +/− ∞
5 lis 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego −4 i 4 nie należy do dziedziny

to mnie intryguje teraz
5 lis 13:53
Eta:
D= R\{−5,5}
5 lis 13:54
Letty: znaczy −5 i 5 źle napisałam.
5 lis 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to w złym miejscu granice liczyłaś
5 lis 13:56
Letty: dobra już wiem że mi źle wyszło nie zwróciłam uwagi że mam liczyć dla −5 i 5 .
5 lis 13:56