problem z logarytmem
Misia: log2(x2−6)=3+log2(x−1)
5 lis 13:14
Misia: co zrobić z tym 3+log... ?
5 lis 13:15
loitzl9006:
dziedzina, potem 3 zapisz jako log28, potem po prawej zamieniasz dwa logarytmy na jeden
zgodnie z własnością
logab+logac=loga(b*c) , opuszczasz następnie logarytmy i porównujesz liczby logarytmowane
5 lis 13:16
Misia: a więc:
log2(x2−6)=log28+log2(x−1)=
=log2(x2−6)=log2(8x−8)
x2−6=8x−8
x2−8x+2=0
i dalej delta ?
5 lis 13:25
loitzl9006:
zgadza się
5 lis 13:28
Misia: no a co jesli Δ=56 ? z 56 pierwiastka kwadratowego nie ma wiec co dalej ?
5 lis 13:29
loitzl9006:
dobra delta

pierwiastek kwadratowy jest z każdej rzeczywistej nieujemnej
√56=
√4*14=2
√14
5 lis 13:31
Misia: | | 8−2√14 | |
a co mogę z tym zrobić dalej: x1= |
| |
| | 2 | |
5 lis 13:34
loitzl9006:
Skrócić przez 2
5 lis 13:35
Misia: jak to zrobic przy takim ułamku ?
5 lis 13:37
loitzl9006:
np. wyciągnąć 2 przed nawias w liczniku i potem skrócić
| 8−2√14 | | 2(4−√14 | |
| = |
| =4−√14 |
| 2 | | 2 | |
albo zrobić z jednego ułamka dwa i skrócić każdy z nich
| 8−2√14 | | 8 | | 2√14 | |
| = |
| − |
| = 4−√14 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
5 lis 13:42
loitzl9006:
* niedomknięty nawias w pierwszym
5 lis 13:42
Misia: ok wielkie dizeki
5 lis 13:48
pigor: ... ale zapomniałaś, że x
1=4−
√14 nie należy do dziedziny równania, więc nie jest jego
rozwiązaniem . ...
5 lis 14:31
Misia: więc co jest ?
5 lis 18:55
loitzl9006: x2=4+√14
7 lis 11:20