Granica ciągu
Jacek: Ludzie pomozcie z tym zadankiem jak wyznaczyc ta granice lim n→∞ 3n−3√27n3+7n2−1
5 lis 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia:
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
a−b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a+b | | a+b | |
5 lis 13:00
Jacek: o dziekuje bardzo
5 lis 13:01
Jacek: Chyba za szybko podziekowalem co się stanie z tym pierwiastkiem 3 stopnia bo nie do końca
jestem świadomy
5 lis 13:27
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru:
5 lis 13:29
Mila: a=3n
b=
3√27n3+7n2−1
3n−
3√27n3+7n2−1=
=(3n−
3√27n3+7n2−1)*
| 9n2+3n3√27n3+7n2−1+3√(27n3+7n2−1)2 | |
| |
| 9n2+3n3√27n3+7n2−1+3√(27n3+7n2−1)2 | |
| | 27n3−(27n3+7n2−1) | |
= |
| |
| | 9n2+3n3√27n3+7n2−1+3√(27n3+7n2−1)2 | |
5 lis 16:35