5 lis 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin
2x − sinx = sinx(sinx−1)
| sin2x − sinx | | sinx(sinx−1)cosx | |
| = |
| = (sinx−1)cosx = 0 |
| sinx/cosx | | sinx | |
5 lis 12:43
loitzl9006:
z tego wyjdzie sin x = 1 lub cos x = 0
i nie ma rozwiązania (bo dziedzina)
5 lis 12:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie
5 lis 12:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee
no co Ty
5 lis 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz złą dziedzinę
sinx=0 jest dopuszczalny
5 lis 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... nie wiem
5 lis 13:03
loitzl9006:
no właśnie też zgłupiałem
5 lis 13:10
loitzl9006:
Na razie upieram się przy swoim. Może ktoś ma inne rozwiązanie?
5 lis 13:14
Tomek.Noah: Wynik na wolframie jest taki :
| | π | |
x=πn− |
| gdzie n∊ℤ (całkowitych) |
| | 2 | |
sprawdźmy ten wynik dla n=1
w liczniku owszem zgadza się bo wychodzi 0 ale w mianowniku już nie jest tak fajnie gdyż
| | π | |
zachodzi błąd tgx dla x= |
| nie istnieje a więc wolfram nie uwzględnia dziedziny więc on |
| | 2 | |
ma zły wynik
5 lis 13:19
5 lis 13:23
ZKS:
| | π | | 0 | |
Bo u Pana Wolframa tg( |
| ) istnieje tylko że wynosi ∞ więc podstawiając dostajemy |
| a |
| | 2 | | ∞ | |
to wynosi 0 według niego.
5 lis 13:53