Zbadaj ograniczoność ciągu
Griwen: Zbadaj ograniczoność ciągu:
| | n | |
an= |
| Proszę dokładne wyjaśnienia. |
| | 2n(potęga n) | |
5 lis 12:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
musisz stwierdzić czy (i jeżeli to zapewne wskazać minimalne i maksymalne) istnieją stałe m i M
które są większe i mniejsze od wszystkich elementów tego ciągu
5 lis 12:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
mała podpowiedź:
jeżeli ciąg jest monotoniczny i posiada granicę ... to jest ograniczony przez pierwszy element
ciągu i granicę tegoż ciągu
5 lis 12:39
Griwen: Czyli mam zacząć od liczenia granicy ?
Więc góra dąży do nieskończoności, dół tak samo. Więc ciąg jest nieograniczony?
5 lis 12:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
a pamiętasz co to jest symbol nieoznaczony
5 lis 12:44
Griwen: | | ∞ | |
Nom jest podajże 7 zasad i w tym przypadku wychodzi |
| i muszę to jakoś przekształcić czy |
| | ∞ | |
coś
5 lis 12:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i widzisz
5 lis 12:46
Griwen: I powiem ci że stoję. Coś z mianownikiem będzie ale nie mam pojęcia co. To jest najgorsze
właśnie wpaść na pomysł. Pomożesz ?
5 lis 12:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie −−− Ty masz podać supermum i infinium tego ciągu ?
czy tylko napisać jest (nie jest) ograniczony
5 lis 12:51
Artur_z_miasta_Neptuna: i powiedzmy ... podać jakieś liczby które jakoś ograniczają ten ciąg z góry i z dołu
5 lis 12:51
Griwen: Mam polecenie Zbadać ograniczoność ciągu. Więc nie wiem
5 lis 12:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli tylko zbadać, więc nie musisz liczyć granicy, tylko być 'sprytnym'

wyrazy tego ciągu są:
a) zawsze dodatnie
b) zawsze ujemne
c) czasem dodatnie a czasem ujemne
prawidłowa odpowiedź to
5 lis 12:53
Griwen: C
5 lis 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
bzzzz ... źle
| n | |
| ... gdzie n∊N to będzie zawsze liczba dodatnia bo to będzie |
| 2n | |
dodatnia/dodatnia = dodatnia
5 lis 12:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
związku z tym ... już wiesz ... że ten ciąg jest ograniczony Z DOŁU przez ...... liczbę 0

5 lis 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz tylko musisz wykazać, ze jest (lub nie jest) ograniczony z góry przez jakąś liczbę
co w tym celu będzie pomocne
5 lis 12:56
Griwen: Mam zawsze przyjąć n∊N ? A no tak żal mi siebie jak może być ujemny wyraz ciągu. Rozumiem
5 lis 12:57
Griwen: Granica ciągu

?
5 lis 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie jest konieczna ... wystarczy że wykażesz, że od jakiegoś wyrazu (n) ten ciąg jest malejący
to by znaczyło, że istnieje taki element a
n, że wszystkie inne wyrazy tego ciągu są od niego
nie większe ... czyli ciąg jest ograniczony z góry
5 lis 13:02
Griwen: Tutaj nie ma takiego elementu

Zgadza się?
5 lis 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdź
5 lis 13:13
Griwen: Nie wiem w jaki sposób. Jeżeli będę podstawiał coraz większe n i n∊N to ciąg będzie
| | 0 | |
nieskończony, ograniczony jedynie przez 0 na dole. Dlatego że najmniejsze n∊N = 0 i |
| =0 |
| | 0 | |
5 lis 13:16
Griwen: Zgadza się ?
5 lis 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 0 | |
| −−− symbol nieoznaczony  |
| 0 | |
5 lis 13:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
| an+1 | | | | n+1 | | 2n | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| an | | | | 2n+1 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
czy: |
| + |
| < 1  (i dla jakich 'n') |
| | 2 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
czy: |
| + |
| > 1  (i dla jakich 'n') |
| | 2 | | 2n | |
5 lis 13:27
Griwen: W jakim celu dzielimy wyrazy ciągu?
Nie rozumiem co zrobiłeś po drugim znaku równości.
5 lis 13:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
są dwa sposoby na sprawdzanie monotoniczności
odejmujemy dwa kolejne wyrazy a
n+1 − a
n i sprawdzamy znak róznicy
| | an+1 | |
albo dzielimy przez siebie dwa kolejne wyrazy |
| i sprawdzamy czy iloraz jest |
| | an | |
większy od 1 (czyli licznik większy od mianownika) czy mniejszy
są to dwa równoważne sposoby ... po prostu czasami lepiej skorzytać z jednej metody a czasami z
drugiej.
np.
a
n =
8√n
| | an+1 | |
łatwiej zbadać poprzez |
| niż odejmując |
| | an | |
| | 2n * n! | |
tak samo jak bn = |
| |
| | 32n | |
5 lis 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 4 | | 1 | | 5 | |
| = |
| : |
| = |
| * |
| <−−− dzialania na ułamkach ... |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 4 | |
albo jak wolisz ... własności potęg
5 lis 13:51
Griwen: Czyli jak mam dolną granicę i chcę wyznaczyć górną to najpierw badam monotoniczność?
5 lis 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie tyle granicę co pokazuje w jakim oknie znajdują się wszystkie elementy ciągu
5 lis 15:28
Griwen: Troche się zgubiłem już w tym zadaniu.
| | 1 | | 1 | |
Dla 0 < N < 1 |
| + |
| >1 |
| | 2 | | 2n | |
Dobrze rozumuje?
5 lis 15:36
Griwen: ?
5 lis 15:46
Tycjan: Jak obliczyć pole penisa ?
5 lis 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
N to liczba NATURALNA
5 lis 16:10
Griwen: Przepraszam będzie małe n
5 lis 16:10
Skôrveork: Tycjan
Ty nie musisz, bo u ciebie wyjdzie na minusie
Jd 100%
26 lis 18:07
karderian: hej
29 sty 19:47