w
kasia: wykaż że jeśli liczby rzeczywiste spełniają nierówności a>b>c>d>0 ,to
5 lis 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro a>b oraz c>d
to oczywista oczywistościa jest, że:
natomiast:
| a+c | | 2a+2c | | a+a+c+c | | a+b+c+d | |
| = |
| = |
| > |
| |
| 2 | | 2*2 | | 4 | | 4 | |
analogicznie udowodnisz, że
5 lis 12:23
kasia: dziękuję bardzo
5 lis 12:25
irena_1: | a+c | | 2(a+c) | | a+a+c+c | | a+b+c+d | |
| = |
| = |
| > |
| |
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| a+b+c+d | | b+b+d+d | | 2(b+d) | | b+d | |
| > |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
5 lis 12:26
kasia:
5 lis 12:28
Ula: Chciałam podbić post i zapytać czy da się ten dowód przeprowadzić wychodząc z założenia, a nie
tak jak powyżej został on udowodniony wychodząc z tezy? Z góry bardzo dziękuję.
9 wrz 11:00
Ula: Moje próby skończyły się na wypisaniu założeń do pierwszej części nierówności: c>0, c>d, a>c,
a>b i dodaniu stronami: 2c+2a>b+c+d, ale zabrakło miejsca dla ,,a"
9 wrz 11:04
ite: spróbuj na przykład tak:
założenie: a>b>c>d>0
| | a+c | | a+a+c+c | |
zauważamy, że |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
korzystamy z założenia
| | a+a+c+c | | a+b+c+c | |
skoro a>b to |
| > |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | a+b+c+c | | a+b+c+d | |
skoro c>d to |
| > |
| |
| | 4 | | 4 | |
pierwsza nierówność z tezy została udowodniona,
podobnie wykaż drugą zależność
Ani tu ani we wcześniejszych wpisach nikt nie wychodził od tezy!
9 wrz 15:12
Ula: Ok, dziękuję bardzo
9 wrz 15:15