zadanko
mmm: W prostokącie o bokach x i y długości boku x zwiększono o 25%, a bok y zmniejszono o 20%. Jak
zmieni się pole tego prostokąta?
Poproszę o jakieś podpowiedzi
5 lis 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
x*y = P
(x+25%x)*(y−20%y) = (x + 0.25x)(y − 0.2y) = 1.25x*0.8y = ... ile
5 lis 12:21
irena_1: P=ab
P1=1,25a*0,8b=1ab=ab
Pole nie zmieniło się
5 lis 12:22
Tomek.Noah: | | 1 | | 5 | |
skoro bok x zwiekszyl sie o 25% to wynosi |
| x+x= |
| x |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 4 | |
bok y zmneijszyl sie o 20% czyli y− |
| y= |
| y |
| | 5 | | 5 | |
| | 5 | | 4 | |
a wiec mamy |
| x* |
| y=....  |
| | 4 | | 5 | |
5 lis 12:23
mmm: kurde robiłem tak jak koleszka z neputna ale nie zmieniłem na dziesiętne

hahaha

dzięki
koledzy
5 lis 12:38
pigor: .... niech
P= ab ⇒
P1= 125%a*80%b= 12,5a*8%b= 100%ab= ab=
P ... i co

. ...
5 lis 15:05