Zbadaj monotoniczność ciągu:
Griwen:
Zbadaj monotoniczność ciągu:
a
n=4n+n
2
5 lis 11:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie−wskazówka
jest są DWA sposoby badania monotoniczności ciągu liczbowego
5 lis 11:46
Griwen: aa+1 − an Ale ten pierwiastek potem mi przeszkadza znaczy nie wiem jak określić taki ciąg
bo to będzie parabola a więc ani rosnący ani malejący.
5 lis 11:47
irena_1: an=4n+n2
an+1=4(n+1)+(n+1)2
an+1−an=(n+1)2−n2+4(n+1)−4n=(n+1−n)(n+1+n)+4=2n+5>0
Ciąg rosnący
5 lis 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki znów pierwiastek

a drugi sposób badania to:
g>1 ... to rosnący
g=1 ... stały
g<1 .... malejacy
5 lis 11:49
Griwen: Ja to zrobiłem tak:
Wyrazy jak u ireny:
4(n+1)+(n+1)2−4n+n2=4n+4+n2+2n+1−4n+n2=2n2+2n+5 Tak mi wychodzi.
5 lis 11:52
irena_1: bn=n+1n=1+1n
bn+1=1+1n+1
bn+1−bn=1−1+1n+1−1n=n−n−1n(n+1)=−1n(n+1)<0
Ciąg malejący
5 lis 11:53
irena_1: Griwen!
Tam musisz odjąć sumę, czyli będzie:
4(n+1)+(n+1)2−4n−n2
5 lis 11:55
Griwen: Czyli wszystkie znaki się zmieniają jak odejmuję an+1 od an ? Oczywiście w liczniku an.
5 lis 11:57
irena_1: Zobacz:
(2x−3)−(3x+2)=2x−3−3x−2
[4(n+1)+(n+1)2]−[4n+n2]=4(n+1)+(n+1)2−4n−n2
Jeśli przed sumą jest znak "−" (czyli− jeśli odejmujesz sumę), to opuszczając nawias, zmieniasz
wszystkie znaki sumy odejmowanej
5 lis 11:59
Griwen: Rozumiem Dziękuję Irena. Wytłumacz mi jeszcze skąd ta 1 b
n+1−b
n=1 ? Jakoś dziwnie
przeniesiona nie rozumiem sposobu
5 lis 12:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
| n+1 | | n | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| n | | n | | n | | n | |
stąd
5 lis 12:05
Griwen: Nie ta Arturze ta przy różnicy pierwsza po znaku równa się
5 lis 12:06
aniabb: z pogrupowania razem jedynki i potem razem ułamki
5 lis 12:08
irena_1: | | n−(n+1) | | −1 | |
= |
| = |
| = |
| | n(n+1 | | n(n+1) | |
5 lis 12:12
Griwen: | | n−1 | | 1 | |
W takim razie w cn= |
| wychodzi |
| ? I będzie to ciąg malejący ? |
| | n | | n2+1 | |
5 lis 12:17
Griwen: Ops całość na minusie
5 lis 12:18
Griwen: Zrobiłem błąd w wyliczeniach zaraz podam jeszcze raz
5 lis 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
raczej na plusie
i jest to ciąg rosnący
5 lis 12:20
5 lis 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ:
| | 1 | | 2 | | 3 | |
0 , |
| , |
| , |
| , .... −> 1 |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
5 lis 12:20
Griwen: No więc tak:
| | −1 | | −1 | | −1n | | 1(n+1 | | −1n−1n−1 | |
cn+1−cn= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| Zgadza |
| | n+1 | | n | | n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | |
się?
5 lis 12:24
Griwen: Z tego wynika że Cn+1 < Cn więc ciąg jest malejący?
5 lis 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgłubiłes minus poniędzy drugim '='
5 lis 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj −−− zawsze postaraj się wypisać z 3,4 pierwsze wyrazy aby zobaczyć czy to jest ciąg
rosnący czy malejący ... ten jak byk jest ciągiem rosnącym

jezeli wychodzi Ci inaczej to
znak że masz błąd ... i szukasz błedu
5 lis 12:30
irena_1:
| | n2−n2+1 | | 1 | |
= |
| = |
| >0 |
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
5 lis 12:30
Griwen: Tam na górze nie powinno być minusa to błąd przepisałem drugi raz niepotrzebnie

No i nie
pisałem 1−1 nie uwzględniłem tego na początku.
5 lis 12:30
Griwen: To nie umiem

Ale dzięki za pomoc.
5 lis 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
wlaśnie POWINIEN być ten minus tam 'na górze'
5 lis 12:33
Griwen: Teraz zrobiłem na kartce i mi wyszło

Dzięki za pomoc będę ćwiczył. Sporo mi pomogliście.
Teraz będę potrzebował pomocy przy ograniczoności w nowym temacie.
5 lis 12:35
Dggfuic: An=4 − 1/n+2
10 sty 07:21