oblicz długość boku trójkąta
BlackGirl: Oblicz długość boku trójkąta równobocznego wiedząc, że promień okręgu opisanego na tym
trójkącie jest równy 2√3 cm.
Pomózcie mi w tym zadaniu, nie wiem jak obliczyć ten bok, bo nie umie przekształcic tego wzoru
na promien: r= a √/2
14 maj 20:44
Basia:
r = 23h
2√3 = 23h
wylicz h; czekam
14 maj 20:49
BlackGirl: no nie wiem, nie bardzo umie liczyc na ulamkach
14 maj 20:54
BlackGirl: Pomożcie mi w tym, proszę...
14 maj 21:05
Basia: A do której klasy Ty chodzisz ? I do jakiej szkoły ?
14 maj 21:12
Basia: Pomnóż równanie, które napisałam obustronnie przez 3. Podaj wynik.
14 maj 21:13
BlackGirl: no to wyjdzie 6√3=6h ? do 2 gimnazjum
14 maj 21:31
Eta:
Niestety nie


6
√3 =
2h dzieląc przez
2
to
h= 3√3
14 maj 21:35
Basia:
No to teraz
6
√3 = a
√3 /:
√3
6 = a
a=6
14 maj 21:39
BlackGirl: Oo.. super! Dziękuje, naprawde mi pomoglyscie
14 maj 21:46