statyka
cos: Fizyka zadanie ze statyki.
Mógłby ktoś sprawdzić co robię źle, albo chociaż podać forum na którym mi pomogą z tego typu
zadaniami?
tu jest link
http://img11.imageshack.us/img11/9805/fizbo.jpg
moje rozwiązanie:
kąt przy punkcie B oznaczony został jako α a przy punkcie C i D jako β
∑Fix: SDAcosβ − SCAcosβ
∑Fiy: −SBAcosα + P
∑Fiz: SBAsinα
z tego wychodzi, że SDA i SCA są równe, a wg odpowiedzi to SAB=559 N SAC=383 N SAD=262 N
5 lis 11:12
aniabb: czemu oba kąty jako równe?
5 lis 11:21
aniabb: popatrzyłam z góry monitora i zauważyłam oś x
5 lis 11:35
fifi: tak mi się wydaje, że są one równe ponieważ podstawa w jednym i drugim wynosi 2,5 m a wysokość
Δ ABO jest prostopadła do powierzchni, tylko odpowiedzi się nie zgadzają:(
5 lis 11:41
fifi: sory za rysunek "do góry nogami" ale nie umiałem go wstawić inaczej
5 lis 11:43
aniabb: nie widzę nic coby wskazywało na asymetrią ..chyba, że P jest skośne, ale też nic w treści nie
ma
5 lis 11:51
fifi: to w takim razie odcinek OA tak samo jak wysokoć ΔABO =3? brakuje mi danych żeby obliczyć
cosusy i sinusy jeśli te kąty nie byłyby równe
5 lis 12:01
aniabb: OA =AB
5 lis 12:04
fifi: a AOC tworzą kąt prosty czy mi się tylko wydaje?
5 lis 12:06
aniabb: tak, tworzą kąt prosty
5 lis 12:07