zeszpolone
jok: Zaznacz obszar:
|x+ yi| = |2x − 2 + 2yi|
x
2 + y
2 = 4x
2 −8x +4 + 4y
2
3x
2 +8x −3y
2 = 0
x(3x−8) = 3y
2
co dalej?
5 lis 10:30
aniabb: w 2 linijce chyba x+1
5 lis 10:33
MQ: Żle.
Powinno być:
3x2−8x+4y2+4=0
5 lis 10:34
MQ: Fakt, więc jeszcze inaczej.
5 lis 10:35
aniabb: a w 5 zniknęła 4
5 lis 10:35
aniabb: podzielić na 3 i przerobić na równanie okręgu
5 lis 10:36
MQ: Czyli:
3x2+8x+4y2+4=0
5 lis 10:36
MQ: Fck.
3x2+8x+3y2+4=0
5 lis 10:37
aniabb: środek (−4/3;0) promień 4/3
5 lis 10:39
jok: trloloo

x
2 + y
2 = (x+2)
2 + 2y
2
3x
2 − 8x −4 +y
2 − 4y
2 = 0
3x
2 − 8x − 4 −3y
2 = 0
co dalej?:(
5 lis 10:40
aniabb: * promień 2/3
5 lis 10:42
jok: rozjaśnisz troche bardziej?
5 lis 10:44
aniabb: a gdzie 2 sprzed x
przenieś lepiej wszystko na prawo...
5 lis 10:44
aniabb:
3x2+8x+4+3y2=0 //3
x2+8x/3+4/3+y2=0
x2+2*4x/3+(4/3)2 − 4/9+y2=0
(x+4/3)2 +y2=4/9 =(2/3)2
5 lis 10:46
aniabb:
5 lis 10:48
jok: pol roku się nie robiło okręgu i się zapomniało
5 lis 10:52
jok: dziękuje
5 lis 11:12