wartość bezwzgledna
Jolanta: Proszę o sprawdzenie
|x−4)(x+2)|=(4−x)(x+2) wyznacz maksymalny przedział ,do którego nalezy x
1) (x−4)(x+2) ≥0 i (x−4)(x+2)=(4−x)(x+2)
rys x2−2x−8=−x2+2x+8
x∊(−∞,−2> v<4,∞) 2x2−4x−16=0
x2−2x−8=0
Δ=36 x1=4 x2=−2
x=−2 x=4
2)(x−4)(x+2)<0 i (x−4)(x+2) =−(4−x)(x+2)
Rys x2−2x−8=x2−2x−8
x∊(−2,4) i 0=0 x∊R
1v2={−2}v{4}v(−2,4)= <−2,4>
odp x∊<−2,4>
dobrze ?
5 lis 10:19
MQ: Dobrze
5 lis 10:26
Jolanta: dziękuję
5 lis 10:30
pigor: ... , lub wprost z definicji modułu (wartości bezwzględnej) liczby
masz np. :
|(x−4)(x+2)|=(4−x)(x+2) ⇔ |(x−4)(x+2)|= −(x−4)(x+2) ⇔ (x−4)(x+2)≤ 0 ⇔
⇔
−2≤ x ≤ 4 ⇔
x∊<−2; 4> . ...
5 lis 12:18